Året var 1994. Som knivmakare och passionerad matlagare bara kändes det som att jag måste göra den ultimata kockkniven. Då hade jag redan varit verksam som knivmakare i 10 år och var hungrig på något nytt i kockknivs väg. Jag hade nämligen gjort kockknivar i ett par års tid och var lite trött på de konventionella stålen. Ergonomin hade jag redan klar för mig. Nu gällde det att också hitta det rätta stålet. Av en slump trillade jag över detta potentiellt fantastiska material som då var nytt och vågade pröva.

Det sammanlagda resultatet ser du här.

Mitt vågade beslut inom kockknivdesign har på senare år fått många efterföljare runt om i världen att se över sitt sortiment, och till och med hämta inspiration i mitt konceptuella tänkande för att förnya och förbättra sin egen formgivning.

Som designer är jag naturligtvis stolt över att i någon liten mån ha bidragit till ett förbättrat kockknivtänkande världen över.

På den historiska världsarenan där ärelystna män varit verksamma har man, som vi vet, haft helt andra mål och ambitioner än att laga mat. Föda, och de verktyg som förknippas där med var var och ens ensak och är inget som överheten befattade sig med.

Kockkniven har historiskt betraktats som ett verktyg för tjänstehjon, kvinnor och andra mera lågtstående varelser utan betydelse i de stora ambitionernas historia, och har därför aldrig ägnats någon offentlig uppmärksamhet fram till nu.

Jag tror personligen att den goda kockkniven kommer att ha stor betydelse för det framtida samhället och medvetenheten kring matsituationen såväl estetiskt, tekniskt som näringsmässigt. Där kommer själva tillredningssituationen att vara av stor betydelse, och just där får kockkniven sitt värde och givna rum hos alla som älskar att umgås kring mat och dryck, i goda vänners lag.

 

Värdspremiär 1995

 

De tre första kockknivarna.

Nytt material.

Nytt ergonomiskt tänkande

Facebook
Knivdoktorn - knivslipning och reparationer av knivar